HJÄRTSTARTARE & HLR

Fakta om hjärtstartare & hjärt och lungräddning

HJÄRTSTARTARE

Hjärtstartare eller defibrillator som det också kallas fungerar så att de ger en strömstöt som i sin tur gör att hjärtat "startas om" när det fått problem med hjärtrytmen (sk. hjärtflimmer).

De moderna hel- och halvatutomatiska varianterna är utformade för att alla ska kunna använda dem. De ger instruktioner som det är enkelt att följa. Du behöver alltså inte ha någon utbildning även om det rekommenderas att man går en sk. D-HLR utbildning om man har en egen hjärtstartare.

Hur fungerar en hjärtstartare?

Ett annat namn för hjärtstartare är defibrillator. Det kommer från ordet "de-fibrillate" som kan översättas till "av-flimra".

En person som får hjärtstopp får en sorts flimmer (kallas i bland kammarflimmer eller ventrikelflimmer) i hjärtat när signalerna som styr hjärtat inte längre fungerar som det ska. Att "av-flimra" innebär att få hjärtat att återgå till sin normala rytm. Det sker genom att en strömstöt skickas genom bröstkorgen och hjärtat vilket kan få hjärtat att återstarta och börja slå normalt. Styrkan på strömstöten varieras för att ge bästa effekt.
Strömmen förmedlas genom elektroder eller sk. paddlar som sätt på bröstkorgen.

Pacemakers är en form av hjärtstartare/defibrillator som opereras in i bröstet på personer som har problem med hjärtat. Det ser då till att ge stötar om hjärtat avviker från sin normala rytm (t.ex. om det går för långsamt).

Hel- och halvautomatiska hjärtstartare

Förr fanns det enbart manuella hjärtstartare som användes av utbildad personal på sjukhus eller av ambulanspersonal (du har säkert sett dem användas på tv eller i filmer). De kallades då oftast för defibrillator.

Senare utvecklades en halvautomatisk version som instruerar användaren hur den ska användas (via talade instruktioner och/eller text och bilder på bildskärm). Användare trycker då på en knapp på hjärtstartaren för att aktivera strömstöten. Den helautmatiska hjärtstartaren aktiverar själv strömstöten.

De hel- och halvautomatiska versionerna kan även själva mäta impedansen och hjärtfrekvens hos den som behandlas och därigenom reglera strömstyrkan.

En fördel med den halvautomatiska versionen är att den som använder den kan kontrollera att ingen rör den som behandlas innan strömstöten aktiveras.

De hel- och halvautomatiska hjärtstartarna är utformade så att det inte går att ge någon elstöt till en person med normal hjärtrytm.

Ordet hjärtstartare används i Sverige vanligen för att benämna de hel- eller halvautomatiska varianterna medan defibrillator används för de manuella som finns på sjukhus och i ambulanser och som används av utbildad personal.

Hjärtstartare för barn

Hjärtartare kan även användas på barn. De halvautomatiska ska normalt inte användas till barn under ett år. För barn som är äldre 1-8 år (lite beroende på modell) ska de helst vara anpassade. Det kan göras på olika sätt. Vissa har en inställning som gör att den reglerar strömstyrkan och på andra använder man andra elektroder. De mest avancerade (de helautomatiska) kan oftast själva känna av och anpassa sig helt.

Om hjärtstartaren inte har något sätt att reglera / reducera strömstyrkan är det ändå bättre att använda den hjärtstartare som finns tillgänglig än att låta bli. Hjärtstartarna är utformade så att de ger dig instruktioner hur du ska gå tillväga.

Skötsel och underhåll

Hjärtstartarna är batteridrivna och behöver därför laddas. De flesta modeller varnar själva när det är dags. Installeras hjärtstartaren på en särskild plats där det finns ström går det också att ansluta den med laddare för att den aldrig ska ladda ur.

Hjärtstarare bör funktionstestat med jämna mellanrum och det finns i de flesta fall inbyggda självtester och funktioner som hjäper dig att kontrollera att allt fungerar som det ska. Delar som kan behövas bytas ut och som du själv kan ordna är är batterier och elektroder.

 

Använda hjärtstartare

Hjärtstartarna är utformade för att alla ska kunna hantera den och det är i princip omöjligt att göra fel.
Läs mer här: Använda hjärtstartare

Hitta hjärtstartare

Här finns det lite information om var det finns hjärtstartare.

Vad kostar en hjärtstartare

Med tanke på att en hjärtstartare kan rädda liv är det en väldigt billig investering. En hjärtstartare som inte behöver användas kostar även lite i underhåll. Batterierna kan behöve bytas med några års mellanrum. Det variera från modell till modell. En hjärtstartare kostar som en bättre TV, ungefär mellan 10 000 och 20 000kr.

Det finns en hel del olika tillverkare och modeller på hjärtstartare och priset varierar mycket beroende på vilka tillbehör som ingår.