ANVÄNDA HJÄRTSTARTARE

Här hittar du generell information om hur du använder en hjärtstartare. Det finns flera olika typer av hjärtstartare men de flesta (som är tillgängliga för allmänheten) fungerar på ungefär samma sätt (det bästa är förstås om du går en utbildning, men kanske viktigaste är att du lär dig hjärt- lungräddning).

OBS! Det första du ska göra du råkar på en person med hjärtstopp är att larma 112 och även försöka få hjälp av människor i närheten. Även med en hjärtstartare kommer du att behöva göra HLR. Det är ganska krävande så det är bra om man är flera som kan hjälpas åt. Om du inte har direkt tillgång till någon hjärtstartare (det kanske finns en i närheten, men det tar tid för någon att hämta den eller så måste du invänta ambulans) så ska du genast sätta i gång med HLR (hjärt- och lungräddning).
Läs mer här: "Rädda liv"

Så här använder du en hjärtstartare

Här går vi steg för steg igenom hur du använder hjärtstartare. Instruktionerna du får kan skilja något mellan varje modell.

1. Starta hjärtstartaren

Slå på hjärtstartaren med Av/På knappen (On/Off). Vissa modeller startas genom att man öppnar ett lock.

2. Följ hjärtstartarens instruktioner

Oftast läser hjärtstartaren upp instruktionerna och guidar dig steg för steg hur du ska fortsätta.
Andra modeller har en bildskärm där den instruerar via text och bild. Det vanligaste är en kombination av båda. Då kan du använda bildskärmen om du har svårt att höra röstinstruktionerna.
Det första du blir instruerad om är att få bort kläderna från bröstkorgen på den som drabbats av hjärtstopp. Om det inte går att klä av personerna, riv sönder kläderna eller klipp upp dem om det behövs (gör det som går snabbast). Elektroderna behöver sättas fast ordentligt. Om personen är blöt ska du därför försöka torka av bröstkorgen eller om personen har mycket hår kan den behöva rakas. Se efter om det finns sax, rakhyvel och något att torka med vid hjärtstartaren (till dig som har en hjärtstartare tänk på att förvara det i direktanslutning om det inte ingår i hjärtstartaren).

3. Sätt fast elektroderna

Vissa hjärtstartare har både elektrioder för vuxna och speciella elektroder för barn. Välj rätt elektrod. Den ena elektroden ska sitta på bröstet strax under det högra nyckelbenet. Den andra ska sättas ca: tio centimeter under armhålan på vänster sida. Lite på sidan av kroppen. Det finns bilder, ofta på elektroderna som visar var de ska placeras. När elektroderna har satts fast analyserar hjärtstartaren i nästa steg bl.a. hjärtrytmen och ser om den är behandlingsbar.

4. Hjärtstartaren analyserar

Du får nu information om att analys pågår och att du inte ska röra personen. Hjälp till att visa för ev. övriga som hjälper till eller är i närheten att de ska hålla sig undan. När analysen är klar meddelar den om den kommit fram till att den rekommenderar en strömstöt (defibirillering) eller inte. Om personen t.ex. har en normal hjärtrytm kommer den att känna av det och avbryta.
Du får då en instruktion "Ingen defibrillering rekommenderas" (se steg 6 nedan).

5. Defibrillering

Här kan det skilja om det är en halv- eller helautomatisk hjärtstartare. Om det är en halvautomatiskt kan du få instruktioner:
"Defibrillering rekomenderas. Rör ej personen. Tryck på den blinkande knappen nu." Se till att trycka på knappen för att ge en strömstöt. Avstå endast om du ser att någon rör personen (se till att ingen rör personen och tryck sedan på knappen).
Är det en helautomatisk version kommer den själv att ge en strömstöt. Se därför till att ingen rör personen efter att analysen startat (se punkt 4 ovan).

6. Starta hjärt- och lungräddning

Oavsett om hjärtstartaren rekommenderat defibrillering eller inte ska du nu sätta i gång med hjärt- och lungräddning (HLR) för att hjälpa hjärtat att komma i gång och för att se till att syresätta blodet. Hjärtstartare kommer att ge dig instruktioner när du kan sluta (efter ca: två minuter) och du får då instruktionen "Avbryt HLR" innan nästa steg.

7. Ny analys

Hjärtstartare meddelar, "Analys pågår, rör inte personen". Ny analys genomförs nu. Hjärtstartaren rekommenderar sedan ny defibrillering (eller inte) och ber dig sedan att återigen genomföra HLR (oavsett om det ges en strömstöt).
Se punkt. 4-6 ovan.
Det här repeteras endera till räddningspersonal/ambulans kommer och tar över eller tills personen återfår medvetandet och vaknar upp (t.ex. öppnar ögonen, andas normalt).
Om personen bara visar väldigt svaga livstecken och inte är tydligt vaken ska du fortsätta med HLR och följa hjärtstartarens instruktioner.

Tveka inte att använda hjärtstartare

Hjärtstartarna är utformade med instruktioner som alla kan följa. Även om du aldrig använt en tidigare ska du därför aldrig tveka.

Enda sättet du kan göra fel i en situation där någon fått hjärtstopp är att inte agera alls eftersom det innebär att den drabbade kommer att avlida.
Samma sak gäller även HLR.
Även om du inte minns exakt hur det ska gå till är det ALLTID bättre att försöka än att låta bli!

Vill du köpa hjärtartare?

Det finns några större tillverkare av hjärtstartare. Philips Heartstart är kanske ett av de mest sålda typerna. Om du är intresserad av att köpa hjärtstartare är det bara att du använder Google.