HITTA HJÄRTSTARTARE

Eftersom användandet av hjärtstartare drastiskt ökar chansen för överlevnad har man i Sverige (och även ute världen) arbetat hårt får att det ska finnas hjärtstartare på så många platser som möjligt för att det ska finnas en i närheten när de behövs.
Hjärtstartare kan du i dag hitta på många ställen, speciellt inom verksamheter inom stat, landsting och kommuner men också i offentlinga miljöer som idrottsanläggningar, konserthus, simhallar mm. En hel del företag har skaffat hjärtstartare och många skaffar även en privat t.ex. om det finns någon i familjen med kända hjärtproblem.

Stiftelsen För Svenska Rådet För Hjärt-Lungräddning ligger bakom hemsidan Svergies hjärtstartarregister. De erbjuder en karta där det går att se var det finns hjärtstartare. Den är tyvärr inte komplett utan bygger på att de som har en hjärtstartare själva registerera den på deras hemsida. Men det är ändå ett bra initiativ och det finns många inlagda i dag på kartan.

För att det ska vara enkelt hitta en hjärtstartare har man i Sverige kommit överens om att använda en gemensam symbol för att visa att det finns en halv- eller helautomatisk hjärtstartare. Den har en grön bakgrund med ett hjärta och en blixt samt ett plustecken.
Nu är det tyvärr inte alltid konsekvent med utmärkningen då en del importerade hjärtstartare är utformade på ett annat sätt.
Så här ser symbolen för hjärtstartare ut som man kommit överens om i Sverige:

Hjärtstartarna kan ha lite olika utformning men oftast finns både texten "Hjärtstartare" och texten "Defibrillator".
Om du är utomlands kan det vara bra att veta de också ofta benäms AED (Automatisk Extern Defibrillator = automatisk fristående hjärtstartare). Oftast används en bild på ett hjärta med en blixt i. Färgerna grönt eller rött är vanliga.
Här är några exempel på hur det kan se ut utomlands:

OBS! Om en akut situation uppstår och någon fått hjärtstopp och du är ensam kanske det inte är rätt läge att börja surfa på nätet för att se var det kan finnas en hjärtstartare. Sätt istället i gång med HLR. Om det däremot finns fler i närheten kan de kanske hjälpa till och se om de kan hitta en hjärtstartare som inte är för långt bort. Då kan de hämta den medan du utför HLR.

Köpa hjärtstartare?

För dig som tänkt köpa in hjärtstartare t.ex. hem eller till ditt företag kan det vara bra att tänka på att det direkt i anslutning till hjärtstartaren behöver finnas tillgång till sax, rakhyvel och kompresser (eller något annat att torka med). När man ska använda hjärtstartaren kan man behöva klippa upp kläderna på den som fått hjärtstopp och om personen har mycket hår på bröstet eller är blöt kan man behöva raka och torka av personen för att elektroderna ska kunna sättas fast ordentligt.